Meie teenused

Toitumisteraapia

nutrition
Nutrition-Therapy
Toitumisteraapia

Toitumisteraapia

Etnilise rühma toidukultuur on nende tsivilisatsioonilise arengu osa. 

Etniline rühm kujundab oma toitumise vastavalt sellele, millised toiduained on tema elukeskonnas kättesaadavad. 

Vastavalt tsivilisatsiooni arengule, arenevad ka inimeste toitumisharjumused ja liiguvad suunas, kus toit muutub ravimiks.

Tänapäeval oleme sunnitud pidama meditsiini toiduks. Keha võitleb ja kohaneb pidevalt väliskeskkonnaga, et säilitada tervis.

Ajalugu

Traditsioonilised Ayurveda, Siddha ja Tamil’i meditsiinisüsteemid asetavad rõhku järgmistele punktidele:

  • Vaadham, pitham ja kabam (tuul, sapp ja lima) – nende tasakaal määrab inimese keha ja meele tervise.
  • Inimese keha on terve kui ta sööb järgmise toidukorra alles pärast seda, kui ta on veendunud, et varasem toit on seeditud.

Tamili käsikiri Thirukural, 331 aastat eKr.

Selgitus

Traditsiooniline meditsiinisüsteem soovitab inimestel toituda vastavalt keskkonnale kus ta elab, kliimatingimustele ja keha seisundile.

Inimesed, kes elavad külmades maades, peavad vältima külma toitu, mis võib kahjustada seedimist, näiteks nagu jäävesi, gaseeritud joogid, jäätis, salatid, smuutid ja muud toortoidud. Need toidud on külmad ja kuumtöötlemata, seetõttu peab magu nende lagundamiseks rohkem tööd tegema. Seedesüsteem seeläbi nõrgeneb, muutes teid apaatseks ning meeleoluhäiretele vastuvõetavamaks.

Vastupidiselt – kui magu muutub liiga kuumaks, tõusevad maomahlad kiiresti ülespoole nagu purskav vulkaan, põhjustades kõrvetisi (happerefluks). Sellisel juhul tuleb magu jahutada, süües vähem kuumi, vürtsikaid ja rasvaseid toite ning süües rohkem jahutavaid toiduaineid, nagu näiteks kurki ja teisi veepõhiseid köögivilju. Toiduained rühmitatakse energeetiliste omaduste järgi vastavalt “kuumad”, “külmad”, “niisked” või “toonikud”.

Taimed, mis kasvavad kaua, nagu näiteks porgandid, pastinaagid ja kapsad, on rohkem soojendavad kui need, mis kasvavad kiiresti, nagu näiteks salatid, kõrvitsad, redised ja kurgid, mis on jahutavad. Toonikud on toiduained, mis suurendavad energiat, et edendada üldist tervist ja heaolu.

Niisutavate toiduainete hulka kuuluvad piimatooted, juust, koor, gluteeni sisaldavad toiduained ning rikkalikud toidud, mis panevad seedesüsteemi rohkem tööle.

Kui inimene on tasakaalust väljas, saab ta seda parandada, süües vastupidiseid toiduaineid, näiteks külma toitu liiga suure kuumuse korral või kuuma toitu liiga suure külma korral.

BRONEERI AEG

Soovite broneeringut teha või on küsimusi?

Helista meile numbril +372 55 96 18 65 või broneeri lihtsalt aeg

Scroll to Top